google8dfb9fd65978adab.html ~SILLHOUTTE~: Naskhah bagi mereka BELUM Kahwin ;) Naskhah bagi mereka BELUM Kahwin ;)

05 Disember 2010

Naskhah bagi mereka BELUM Kahwin ;)


Assalamua'alaikum semua..Terlebih dahulu apa khabar semua??

Alhamdulillah fatrah Imtihan selama 2 minggu saya dah selesai..apa2 yang terjadi pon saya hanya berserah jela pada Allah  s.w.t sebab saya rasa dah usaha betul2 selama 2 minggu sebelum final exam tuh.Yang penting 'penderitaan mental' dah tamat kan. Jadi sekarang agak dah 'merdeka seketika' sebelum bermulanya semester baru tahun depan. Bulan 12 di akhir tahun..musim cuti sekolah dan musim cuti bagi yang berpeluang utk bercuti, maka banyaklah kenduri kahwin sana..kedengaran lagu Maher Zain ( lagu kaitan ngan cinta dan kahwin laa) sana sini hehe macam meriah dan memang meriah pon. Melihat orang-orang berkahwin ni  kita rasa seronok, gembira dan bahagia pula hehe..hmm sedang saya menerawang membaca artikel-artkel di laman-laman, tetiba terjumpa satu artikel ini..maka saya pon rajin la nak 'cut n paste' sebahagian yang penting saje nak buat khazanah sendiri kat blog ni hehe..marilah kita baca sebentar ye..silakan..

Al-Ustaz Jasim Muhammad al-Mutawwa’, bekas kadi ahwal syakhsiyyah di Kuwait menyimpulkan antara sebab berlakunya keretakan dan kegagalan dalam perkahwinan adalah kurang taaruf atau tidak mengenali antara satu sama lain dengan mendalam sebelum berkahwin.

Taaruf yang mendalam atau mengenali bakal teman hidup sebelum melangsungkan perkahwinan sangat penting demi menjamin kesejahteraan dan keseimbangan dalam menjalani kehidupan berumahtangga.
Ini tidak bermakna pasangan mesti melalui alam percintaan sebelum berkahwin, kerap bertemu dan berhubung melalui panggilan telefon, sms, chatting dan sebagainya.

Percintaan sebelum berkahwin seperti yang dilakukan oleh segolongan masyarakat dan ditonjolkan dalam segala macam media sebagai suatu kemestian, suatu dunia yang penuh dengan keindahan dan keseronokan adalah sebenarnya penipuan belaka.

Alam percintaan tidak mendedahkan hakikat diri yang sebenarnya. Masing-masing berusaha menunjukkan yang terbaik sahaja di hadapan pasangannya.
Setelah berkahwin barulah terbongkar segala rahsia, segala perangai dan sikap buruk yang selama ini disembunyikan.
Untuk mengenali calon pasangan hidup anda dengan mendalam, al-Ustaz Jasim Muhammad al-Mutawwa’ mencadangkan agar anda mengajukan 10 soalan.

Soalan-soalan ini boleh diajukan secara langsung semasa sesi taaruf, atau melalui orang tengah. Jika calon memilih untuk bertemu, melihat dan berkenalan pastikan pertemuan itu tidak dilakukan secara berdua-duaan di tempat suci dan terpencil.

Jangan cemari niat yang suci dengan melanggari perintah Allah dan Rasul. Jangan relakan syaitan menjadi orang ketiga di antara anda dengan si dia.
10 soalan itu adalah:

1. Apakah wawasan hidupnya?
Setiap orang mempunyai wawasan dan cita-cita yang ingin dicapai dalam hidupnya. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai bakal pasangan hidup anda.
Sekiranya anda dan dia mempunyai wawasan dan matlamat hidup yang sama maka perselisihan dalam rumahtangga akan berkurangan.

2. Bagaimanakah kefahamannya mengenai konsep perkahwinan?
Kefahaman serta tasawur atau gambaran yang jelas mengenai perkahwinan amat penting.
Sekiranya kedua-dua pihak mempunyai kefahaman yang berbeza, umpamanya satu pihak menganggap perkahwinan hanya sekadar memenuhi tuntutan nafsu semata-mata, sedang satu pihak lagi memandang sebagai satu ibadah, sudah semestinya rumahtangga yang bakal dibina tidak akan aman daripada perselisihan dan pergaduhan.

3. Apakah sifat-sifat yang digemari dan tidak digemarinya?
Adalah penting bagi setiap pasangan mengetahui kegemaran pasangannya, apa yang disukai dan tidak disukainya kerana kadang-kadang perselisihan berlaku disebabkan kelainan kegemaran dan citarasa.
Sekiranya kegemaran setiap pihak diketahui terlebih awal mungkin perselisihan dapat dielakkan.

4. Apakah pandangannya mengenai anak pada tahun pertama perkahwinan?
Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza mengenai masa yang sesuai untuk menimang cahaya mata.
Sekiranya satu pihak belum bersedia sedang pihak yang satu lagi sudah tidak sabar untuk bergelar ibu atau ayah, pastilah kedua-dua pihak akan berasa tertekan dan perhubungan akan jadi tegang.

5. Adakah dia mempunyai masalah kesihatan atau kecacatan?
Masalah kesihatan yang kronik atau kecacatan semula jadi pada anggota badan tidak wajar disembunyikan.
Mengetahui adanya penyakit atau kecacatan tertentu akan mempengaruhi keputusan yang bakal diambil.
Menyembunyikan penyakit yang kronik atau kecacatan yang mengaibkan boleh dianggap sebagai satu penipuan.

6. Adakah dia seorang yang suka bergaul?
Sesetengah orang suka bergaul dengan pelbagai lapisan masyarakat, mempunyai kawan dan kenalan di merata-rata tempat. Sesetengah yang lain pula suka menyendiri, tidak pandai berkawan dan sukar didampingi.
Orang macam mana yang anda cari?

7. Bagaimana hubungannya dengan ahli keluarganya?
Perkahwian bukan sekadar aqad yang mempertemukan antara dua jiwa. Sebaliknya perkahwinan merupakan hubungan kemasyarakatan yang mencantumkan antara dua keluarga atau lebih.
Oleh itu bakal tunangan harus tahu status keluarga serta hubungan mereka antara satu sama lain. Hubungan kekeluargaan juga sedikit sebanyak menggambarkan keperibadian seseorang.

8. Apakah kegemarannya dan bagaimana dia mengisi waktu lapangnya?
Kegemaran serta cara seseorang memenuhi masa lapangnya juga memberi gambaran tentang wawasan serta cita-citanya dalam hidup ini.

9. Adakah dia aktif dalam mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau pertubuhan kebajikan?

Keaktifan dalam persatuan kebajikan atau pertubuhan sukarela menggambarkan dia bukan seorang yang sombong dan mementingkan diri.
Orang yang hidupnya sekadar untuk memenuhi cita-cita dan wawasan peribadi semata-mata sebenarnya hidup dalam dunia yang sempit dan mati sebagai insan yang kerdil.
Tetapi orang yang hidup dalam perjuangan akan hidup sebagai insan yang hebat dan apabila dia mati namanya akan dikenang zaman-berzaman.

10. Apakah pandangannya sekiranya ibu bapa masuk campur dalam urusan peribadi atau urusan rumahtangga mereka?
Setengah orang menganggap rumahtangga adalah masalah peribadi yang terlalu khusus. Tiada seorang pun yang boleh masuk campur walaupun ibu bapa sendiri.
Hal ini sangat penting diketahui oleh setiap orang yang akan memasuki gerbang perkahwinan.
Apakah pandangan bakal pasangan hidupnya.
Adakah dia termasuk dalam golongan di atas atau sebaliknya seorang yang terlalu bergantung kepada kedua-dua ibu bapanya walaupun telah berkeluarga?
Apabila anda telah mendapat jawapan yang bersesuaian dengan apa yang dicari, maka teruskanlah hasrat anda untuk melamarnya. Begitu juga halnya dengan pihak yang dilamar.

Pastikan anda mengenali jejaka yang melamar itu dengan mengajukannya 10 soalan di atas. Si jejaka juga boleh bertanya 10 soalan ini pada gadis yang dilamar itu..

Hmm..seram la pulak..hehe..10 soalan ini macam soalan ala-ala peperiksaan pula..mcm ala-ala oral test gitu hehe.. ( saje nak perasankan diri..)tapikan kalau lah saya di'interview' soalan-soalan ini saya 'yakin 'saya bakal mendapat markah 7/10..tapi penilaian terpulang pada si 'penemuramahlakan'..soalan yang bakal buat saya sangkut adalah soalan no. 9..hehe tapi saya ada alasan tersendiri. Bukanlah melambangkan saya seorang katak bawah tempurung sangat hahaha..

Cakap pasal kahwin..nampak macam mudahkan..sebut pasal azam, wawasan, cita2 dan aspirasi..sebut dan cakap dan lafaz dan ungkap memang mudah..semudah A,B,C..tetapi yang sukarnya sejauh manakah kita nak mempraktiskan dan merealisasikan..

Saya berdoa dan berharap bilamana nanti saya ditakdirkan berada dan masuk ke ambang dan laman bahtera nanti..mudah-mudahan nanti  saya diberikan kekuatan..mampu melengkapi segala kekurangan..mampu merubah dan menjadi ke arah lebih baik lagi 
kerana apa kita hidup dan beramal ini?? kerana kita ingin mencapai Mardhatillah..Rahmat Allah s.w.t..ameen

1 ulasan:

beah berkata...

slm qeeda..:)..

best la perkongsian awak..hhehe..tq