google8dfb9fd65978adab.html ~SILLHOUTTE~: Adakah anda rasa Boring hari-hari?? Adakah anda rasa Boring hari-hari??

23 Disember 2010

Adakah anda rasa Boring hari-hari??

Apakah itu boring? Dalam bahasa Melayu, ia membawa maksud rasa bosan. Rasa bosan  timbul apabila Anda jemu mengadap sesuatu berulang-ulang kali. Dalam situasi lain, rasa boring timbul apabila Anda tiada apa yang dibuat, tak ada apa hendak dilakukan ketika masa terluang. Maka ketahuilah, boring merupakan petanda bagi orang yang tidak ada matlamat.

Terdapat petua-petua untuk mengelak rasa yang dipanggil boring.

1. Sibukkan Diri, Kenal Pasti Hobi.

Cari apa yang boleh dilakukan. Bentuk diri menjadi rajin. Jika Anda tiada apa nak dilakukan, fikirkan sesuatu yang Anda rasa seronok melakukannya supaya tak sedar masa berlalu. Untuk mengelak rasa boring cari sesuatu disekeling yang boleh anda lakukan. Contohnya seperti saya, masa cuti terluang saya banyak melakukan aktiviti memasak. Hari-hari saya memasak beraneka jenis resepi. Maka saya tekun dan berusaha masak sungguh2 dan akhirnya berasa puas. Contoh lain, anda habiskan masa membaca buku2 yang anda gemari atau menulis sesuatu yang anda sukai.

2. Jadi Workaholik.
Orang workaholik (kata asalnya adalah ‘workaholic’) adalah orang yang suka bekerja, asyik dengan kerja hingga tak sedar masa berlalu. Kerja bukan kerja bagi dirinya tapi satu hobi. Perasaan enjoy bekerja ni akan hadir apabila Anda menemui keseronokan ketika melaksanakan kerja.Untuk mengelak rasa boring, Anda boleh bentuk diri Anda menjadi seorang workaholic – sentiasa ada saja yang perlu dibuat, ada saja yang perlu disiapkan, ada saja yang perlu disempurnakan. Contohnya, bila kita nampak suatu tempat bersepah, kita dgn ringan tulang untuk tolong mengemaskannya tanpa menuding jari sesiapa. Kita sentiasa sibukkan diri dengan pelbagai kerja dan sibuk mencari kerja.

3. Set matlamat, azam, cita-cita dan impian. Selepas itu berusahalah mencapainya!
Orang yang selalu merasa boring adalah orang yang tidak ada impian. Orang yang bosan dengan hidup adalah orang tidak ada cita-cita. Set satu impian kemudian fikirkan cara untuk mencapai impian itu, lepas tu berusalah mencapainya walau dengan apa cara sekalipun, asalkan halal. Fikir, fikir, fikir, selepas tu buat. Buat dan terus buat. Jangan duduk diam! Lama-kelamaan Anda akan perasan Anda dapat mengelak rasa boring sebab Anda sudah tidak ada masa untuk merasa boring. Masa yang ada terisi dengan usaha ke arah mencapai cita-cita Anda. Dimana ada usaha, disitu ada kejayaan..

4. Rajinkan Diri Beribadah.
Ini pula adalah tips yang baik untuk mengelak rasa boring dari perspektif Islam. Sibukkan diri dengan ibadah. Dalam menyempurnakan tuntan ibadah wajib, banyakkan ibadah sunat. Hadirkan rasa kekurangan dan kehambaan dalam diri. Jangan pernah merasa puas dengan ibadah-ibadah yang sudah disempurnakan sebelum ini. Rasai keseronokan melaksanakan ibadah, rasai ketenangan ketika dalam proses menyempurnakan ibadah. Pasti Anda terdorong untuk melakukannya lagi, dan lagi, dan lagi, banyak kali sampaikan Anda macam tak mahu berhenti.

Tiada ulasan: