google8dfb9fd65978adab.html ~SILLHOUTTE~: ISU - ISU YG BERKAITAN MURTAD ISU - ISU YG BERKAITAN MURTAD

09 Ogos 2009

ISU - ISU YG BERKAITAN MURTAD

1) AGAMA SUAMI/ISTERI

Hukum syarak menetapkan apabila salah seorang pasangan bukan Islam memeluk agama Islam, pasangan yang tidak memeluk islam hendaklah diberi peluang untuk memeluk Islam, Jika dia turut serta memeluk Islam, maka Islam mengiktiraf pernikahan mereka tanpa akad yang baru.

- Mughni Muhtaj j.3 m.s 245, Dar al-Fikr

Persoalan yg timbul? jika salah seorg pasangan masih belum memeluk Islam, adakah masih sah utk tinggal sebumbung?

Jawapannya : Boleh dgn syarat pasangan yg memeluk Islam kena berusaha keras utk mendakwah dan menarik pasangannya yg bukan Islam itu utk memeluk agama Islam dan mengamalkan ajaran Islam. Sekiranya sampai satu tahap pasangan bukan Islam tadi enggan, maka pernikahan akan terbatal dgn sendirinya.

Mengikut mazhab Hanafi : Menjelaskan bahawa dalam keadaan salah seorang pasangan bukan Islam memeluk agama Islam, pernikahan itu tidak terbatal, sehinggalah dibawa ke pengetahuan Hakim utk pengesahan. Apabila dibawa ke hadapan Hakim, Hakim boleh mengesahkan bahawa mereka masih suami isteri yang sah tanpa mengambil kira berlalunya masa 3 bulan Iddah..

(Rujuk kes Maziah Mathavi Thuraipandi Bt Abdullah lwn Fariz Raj b Abd Rahman : MRSWP 2006 dan kitab Al-Fatawa Al -Hidiah, 1.4)

Tiada ulasan: