google8dfb9fd65978adab.html ~SILLHOUTTE~: Tentang Hati Tentang Hati

28 Januari 2010

Tentang Hati


“Hati-hati kalian dari buruk sangka, kerana itu adalah ucapan yang paling dusta.
Janganlah kalian mendengarkan ucapan orang lain dalam keadaan mereka tidak suka.
Janganlah kalian mencari-cari cela orang lain. Jangan kalian berlomba-lomba untuk menguasai sesuatu. Janganlah kalian saling hasad, saling benci, dan saling membelakangi”
(HR. Imam Bukhari dan Imam Muslim).


Kata Imam Al-Ghazali, ia sebesar-besar kejahatan manusia yang dicela oleh syarak. Katanya lagi, ketahuilah hasad itu haram dan maknanya ialah engkau suka hilang nikmat daripada orang yang engkau dengki atau turun bala kepada orang itu (Hidayatus Salikin 206).

Sifat hasad itu mendatangkan kemurkaan Allah. Ia boleh membinasakan diri seseorang dan amalannya. Rasulullah bersabda bermaksud: Takutlah kamu semua akan sifat dengki sebab sesungguhnya dengki itu memakan segala kebaikan sebagaimana api memakan kayu bakar.hadis (Riwayat Abu Daud daripada Abi Hurairah Riadus Salihin 4:1441)

Menurut Imam Al-Ghazali, dengki itu ada tiga jenis:

Pertama, dia menginginkan agar kenikmatan orang lain itu hilang dan digantikan kepadanya.

Kedua, dia menginginkan agar kenikmatan orang lain itu hilang sekalipun ia tidak dapat menggantikannya, baik kerana merasa mustahil dirinya akan dapat menggantikannya atau memang kurang senang memperolehinya atau sebab lain. Asal orang itu jatuh, ia gembira. Ini lebih jahat daripada dengki yang pertama.

Ketiga, dia tidak ingin kalau kenikmatan orang lain itu hilang tetapi ia benci kalau orang itu mendapat kenikmatan lebih daripada kenikmatan yang dimilikinya.

Dengki hanya dimiliki orang yang berjiwa rendah dan sifat itu mendorongnya berangan-angan kosong untuk mendapatkan kenikmatan yang dimiliki orang lain.

Di dalam diri setiap manusia, memang ada keinginan kepada persaingan untuk melebihi atau mendapat nikmat yang sama. Sifat ingin bersaing secara sihat adalah halal. Ia dikenal sebagai ghibtah.

Seseorang yang menyedari dirinya serba kurang, apabila melihat orang lain maju dan mendapat lebih nikmat maka ia berusaha bersungguh-sungguh seperti yang dilakukan oleh orang lain itu. Ini bukanlah dengki sebenarnya.

Ibn Masud meriwayatkan, Rasulullah ada bersabda bermaksud: Tidak digalakkan adanya perasaan iri hati melainkan pada dua keadaan.:

Pertama, keadaan orang yang dikurniakan Allah harta benda dan membelanjakannya kepada perkara kebajikan.

Kedua keadaan orang yang dikurniakan ilmu pengetahuan Agama lalu ia beramal dengannya dan mengajarkannya. (Riwayat Bukhari, Muslim dan Tarmizi Mustika Hadis 106)

Dalam hadis ini, Rasulullah menerangkan dua nikmat pemberian itu amat besar kelebihannya sehingga sewajar dan seharusnya tiap-tiap orang beriri hati dan berusaha dengan bersungguh-sungguh semoga Allah mengurniakan nikmat itu. Dengan itu dapatlah ia menggunakannya menurut cara sebaik-baiknya seperti yang digunakan oleh dua orang itu.

Kesimpulannya, hasad yang membawa kerosakan dan bala tidaklah dihalalkan. Yang dituntut oleh agama ialah iri hati untuk turut berusaha bersungguh-sungguh bagi mendapatkan nikmat Allah dan menggunakannya kepada perkara yang diredai-Nya.


Rasa hati Aqeeda :

a) Post entry ini sebagai peringatan buat diriku terutamanya..

b) Aku x kisahkan apa-apa..aku tetap dgn cara aku dan sentiasa berusaha kearah kemajuan.. berubah ke arah lebih baik..yang penting jgn kacau hidup orang dan hidup sentiasa berada dalam landasan syarak

c) Saya sgt terbuka dengan kritikan dan apa jua komen-komen yang nak dibuat kepada saya...

Oleh itu.. tak payah la nak jeling-jeling , nak buat memek muka yang menjijikkan dan cakap-cakap belakang ke..kalau rasa diri tu sangat alim... sangat warak... sangat bijaksana.. sangat bagus.. sangat betul...betul2 rasa diri itu muslim sejati dan sebenar2 manusia..sila face to face...sila berhadapan dgn saya..saya pon suka sangat nak dgr dari kata-kata orang begini...jangan khuatir jangan gentar..saya tidak ada super back-up don't worry...

Dulu bukan main bagi macam2 nasihat dan tazkirah diberi kepada saya....saya pon sedar saya pon x lah sebagus dan sebaik dan x semuslimah sejati macam kamu dan lain2..rupannya..kamu pon lebih kurang sama je cuma kamu tu pandai cover-cover utk tidak obvious sgt..kamu bijak dan pandai berpura-pura...agar orang melihat kamu sentiasa baik dari segi zahiriahnya..

Kalau rasa x suka pada saya, jgn pandang wajah saya..jgn bercakap dgn saya dan jgn menyusahkan saya...saya pon x menyusahkan kamu, saya pon x suka org menyusahkan saya..saya pon tidak meminta duit kamu..x usah la nak berdengki-dengki dgn saya..sesungguhnya kamu tu lebih kena sedar diri siapa kamu daripada nak membandingkan siapa saya..semua orang ada perangai buruk tersendiri..semua perkara ada negatif dan positif juga..kalau kamu melihat keburukan dan kejelekan saya , kamu pon sama sahaja..kerana kita ni bernama Manusia...


Tiada ulasan: