google8dfb9fd65978adab.html ~SILLHOUTTE~: Sesaje bercerita Sesaje bercerita

24 Jun 2009

Sesaje bercerita

1) Keputusan Peperiksaan

"Bagaimana result Qidah?, Dean list x?? Pointer 3 poin bape?" Soalan2 sebegini paling sy x sukai. Sy x suka nk bg tahu result saya dan juga x suka nk share result kat org. Dan juga x suka nk ambil tahu pasal result org. huhu~~

Alasan saya--->untuk jaga semangat diri saya x nk rs down..dan sy x suka nk diperbandingkan2 ( org ni x pndi, dia tu lebih pandai)..pastu org pndg slek pulak kat kita..kalau dpt repon positif x p. Melalui result kita..hanya kita je yg tahu siapa diri kita n kelemahan kita..

Biarlah result saya menjadi rahsia, hanya saya, mak saya, Allah s.w.t dan pihak Akedemik USIM saja yg tahu. hehe~~
Okla..Alhamdulillah la result saya kini meningkat drpd yg dulu..tp pointer masih belum tip top lagi la..sebab sem lepas jatuh( 23 jm kredit)..sem ni naik sikit(25 jam kredit) sem akan dtg x tahu la mcmamana nasib. Mmg nk kena usaha keras lagi selepas ini.
Belajar di USIM ni agak unik krn belajar banyak jam kredit..dan waktu kelas sentiasa penuh..
seawal pukul 8 pg hingga 11 malam( rehat adalah 2 jam..utk nk makan dan solat)..
( stail sy tdo kol 12 malam bgn seawal 4 pagi..masa tu la terhegeh2 nk menaip assigmn, nk buat buat presentation, nk print nk prepare utk subjek nk belajar, buat nota ke kalo sempat, buat hafal2 ( kalo kot2 ade ujian tergempar ke..)
5.30 am- start mandi..solat2 sumer pastu terus bersiap2 ( keje iron2 baju telah dilakukan pada sabtu atau ahad..sekali iron 7 pasang beserta tudung2nya sekali.. so hari2 biasa dpt jimat masa dan tenaga)
6.30am terus buat sarapan pagi sendiri..( memang sy sgt mementingkan sarapan pagi dan wajib menyempatkan diri..plg2 pon mesti minum secawan air horlicks panas)
Pastu sambung keje2 blaja yg tergendala..
7.30am start enjin kereta..sambil2 tunggu kwn tgh bersiap tu buat la keje sidai kain ke..simbah kereta dgn air ke..baca nota ke..mkn roti atau biskut lg ke..
Seterusnya pecutlah ke kuliah hehe..
Setiap kali hadirnya exam dan hadirnya result..merupakan sesuatu yg saya paling x suka dan itulah suatu ketetapan dan ketentuan yg harus kita terima.

2) Persiapan sem baru( Tinggal lg 2 minggu)

Konon2nya nk study la subjek utk sem baru..haram langsung tak study..cuti mmg betul2 cuti..cuti kali ni sibuk buat program yg belum berkesudahan..tp adalah bukak2 buku sikit..buku jinayah je Topik satu je pun bab apa itu jenayah hehe ( sebab sem depan ada blajar criminal)
Antara senarai subjek2 yg bakal belajar

1) Fiqh Al Jinayah
1) Criminal Law I
3) Family Law
4) Equity and Trust I
5) Law of Banking & Security
6)Islamic Law of Banking and Takaful
7) Al-Siyasah Al Syariyyah
8) Halaqah

Tgk senarai subjek ni mcm rs amik PMR..kalau sebelum ni 10 Subjek mcm rs amik SPM~~ hehe Dan plg 'Best' skali kesemua ini adalah 3 jam kredit except Halaqah..- so total jam kredit adalah 22 jam kredit. Berkurang dari sebelum ni Harap2 lembaran sem akan dtg memberi impak yg bagus dan ada anjakan paradigma .

Kemungkinan rutin hidup sem depan bakal berubah dan penat sikit. Ini kerana saya ada handle satu program. X tahu la apa jadi nt..so hari2 terakhir ni sebelum buka sem..nk settle apa yg patut nt tinggal follow up saja bila buka sem..Yg plg penting x mahu tertinggal kelas..

Setakat itu..

p/s-->( Directly to say..) Saya harap sem akn datang ni sy berazam nk jd lebih berdisiplin dari sebelum ini samada dr segi attitude dan pengaturan masa dan kerja, selain belajar memandangkan sy juga ada mengarah 1 program yg cukup besar. Mmg takut sgt ni. Kelas pasti full dan keje semakin byk dan sgt sibuk( konon-kononnya..).
Dan sy sgt2 berharap agar kwn2 sy especially yg kerap menumpang kereta sy pada waktu pagi dan petang (pergi dan balik)ni agar dpt lebih berdisiplin dan dpt cepat bersiap2 lebih awal. Hari2 dan bulan2 sy dah penat dan sgt tertekan utk menunggu org lama2.
Dah tahu dan dah cakap siap2 waktu dan pukul berapa pon masih lambat lagi. Kalau ada emergency atau terlambat sekali dua..sy x kesah..
Itu kerjasama yg sgt2 sy harapkan. Sy x pernah minta atau ungkit walau sesen pon cuma mengharapkan anda dpt beri kerjasama dr segi attitude iaitu cepat dan pantas. Anda x perlu bayar sy, sy pon x penah minta untuk dibayar. Susah senang sumer ats sy sendiri.
Sy dilahirkan ke dunia bukan utk menjadi pemandu dan penunggu atau pengikut kehendak manusia. Jd tolonglah fahami perasaan saya walau anda x nk faham.
Apa perasaan anda jika berada ditempat sy,terpaksa membuang masa walau 20 minit, utk menunggu org lama2 dan tiap2 hari pula dlm keadaan panas, engin pula terpasang lama2 dan berpeluh2 pula tu??Secara percuma??. Kadangkala kita ingin rs nk cepat.Kalau anda komen dan punya rasa penat , panas, sempit, perit,terasa kecamuk byk keje. Sy pon merasakan perkara yg sama juga. Sy pon rasa penat, panas, sempit dan ad rs stress byk keje.
Sekiranya anda terbaca tulisan ini, anda berasa hati atau berkecil hati, sy memohon beribu kemaafan. Sekiranya sy pernah berbuat apa2 kesalahan dan byk kekurangan, sekali lg kemaafan dipinta dan teguran sgt2 dialu2kan..jgn malu dan rasa segan utk bercakap dgn saya...KETAHUILAH SESUNGGUHNYA PENANTIAN ITU SUATU PENYIKSAAN...
Rasa hati Aqeeda Mumtazah : Ikhlaskah aku selama ni??
Hanya Allah maha mengetahui..

2 ulasan:

Zuhairi berkata...

Salam.

All the best Aqeeda. Teruskan berjihad menuntut ilmu sampai ke akhir hayat. Jangan berhenti, jangan mengalah. Kita sumbangkan tenaga untuk Islam.

Saya nasihatkan diri saya juga. May Allah help us all. :)

Aqeedah Mumtazah berkata...

Terima Kasih. Ya, InsyaAllah..sama2 menuju ke arah kecemerlangan dunia dan akhirat..Ameen