google8dfb9fd65978adab.html ~SILLHOUTTE~: Penjagaan hati ketika pergaulan Penjagaan hati ketika pergaulan

02 Julai 2011

Penjagaan hati ketika pergaulan

Dalam pergaulan seharian kita..adakalanya kita x sedar mungkin perbuatan kita atau percakapan kita ada menyinggung atau mengguris hati sahabat2 sekeliling kita..walau kadang2 kita cuba memuhasabah diri..adakalanya kita merasakan diri kita ini betul dan tiada apa2 silap yg kita buat..kita rasakan diri kita ini adalah ok..sedangkan mungkin kita x ketahui ada sebalik sudut2 tertentu kita masih kekurangan dan terdapat perbuatan menyakiti hati org tanpa disedari..ya memang manusia itu tiada yg sempurna..tapi kita boleh berusaha utk mencapai kesempurnaan itu..cuba utk berubah ke arah yg lebih baik lagi....
Disini ada sedikit tips utk menjaga hati ketika bergaul bersama sahabat2 x kira dimana saja kita berada dan apa jua situasi....

 1. Menyembunyikan rahsia sahabatnya.

2. Menutup keaiban sahabatnya.

3. Berdiam daripada menyampaikan perkata orang lain yang mencela sahabatnya.

4. Menyampaikan segala perkataan orang lain yang memuji akan sahabatnya.

5. Mendengarkan dengan baik akan perkataan sahabat ketika ia bercakap-cakap.

6. Meninggalkan berbantah dengan sahabatnya.

7. Memanggil sahabatnya dengan nama yang terlebih disukainya.

8. Memuji sahabatnya dengan apa yang diketahui daripada kebaikannya.

9. Berterima kasih kepada sahabatnya atas sebarang kebaikannya.

10. Menegahkan orang lain apabila ia mahu mengumpat sahabatnya seperti ia membela dirinya sendiri.

11. Memberi nasihat dengan cara yang lemah lembut dan bahasa yang halus apabila ia berkehendak menasihati sahabatnya.

12. Memaafkan daripada sebarang kesilapan dan kesalahan sahabatnya, maka janganlah ia mencelanya.
Terakhir, saya ingin menambah pandangan saya sendiri disamping menashati diri sendiri yg sentiasa byk kelemahan diri ini...janganlah sesekali kita melihat perspektif yang buruk yg ada pada sahabat itu....jgn memandang sudut yg buruk dan yg aib seseorg itu..cuba kita tutup sebelah mata apa pada keburukannya/ kejelekannya..kita melihat pada kebaikan dan positifnya sahaja..kita mencontohi dan meneladani perkara2 yg baik dan positif shj bukan keburukan

Sebagai cth yg plg simple....jika kita rasa diri kita ini mengamalkan agama dan mematuhi agama misalnya kita seorg yg menutup aurat yg sempurna....kita jgnlah menjelek pada sahabat yg tidak menutup aurat..kita masih sentiasa bergaul baik, bersikap positif, berlemah lembut dgnnya dan tidak menyisihkan...mungkin dgn akhlak baik yg kita sendiri pamerkan mampu menyentuh hatinya utk mengubah dirinya menjadi lebih baik lagi..
Ya, tidak dinafikan penampilan yg zahir melambangkan samada ia best impression atau bad impression seseorg itu..x boleh menidakkan perasaan bila mana kita bertemu muka dgn mana2 org secara personal..dlm tempoh beberapa minit kita mmg mudah utk ' judge'/ menafsir org itu..tetapi kita cuba jaga hati kita jgn lah kita terlalu menafsirkan/ menghukum seseorg berdasarkan luaran dan zahiriah..berikan sedikit ruang pada hati kita utk fikirkan yg baik2/ husnu znn ttgnya walaupon sedikit..

Jika kita terlalu memikirkan atau melihat sudut keburukan jiwa pasti tidak menemui ketenangan..jika kita selalu merasakan diri kita sentiasa betul sepanjang masa..kita akan sukar menerima hakikat kelemahan dan kekurangan diri dan org lain..marilah sama2 merenung diri..mengambil iktibar apa yg berlaku sekeliling seterusnya mengubah diri ini kearah lebih baik dan cemerlang..InsyaAllah..
 

6 ulasan:

afwanfayyadh berkata...

nk share kt blog sye yer....

Qhaifa Nur berkata...

salam ziarah

betul tu dalam pergaulan pun ada pro & kontranya bukannya apa kita rambut je sama hitam tapi dalam hati sapa yang tahu

(dah follow awak jgn lupa follow saya qhaifanurin.blogspot.com pula)

tq..

Aqeedah Mumtazah berkata...

afwan fayyadh : silalah share

Qhaifa Nur : terima kasih..insyaAllah ada masa kita ziarah n follow yer..

NaDya Shah berkata...

alhamdulillah..good info!

Zuraidah berkata...

Info yang berguna. :)

Walaupun, sekarang ni banyak yang stab backers. :(

cityiklan berkata...

Salam Ramadhan Dari Saya Buat Semua
Cityiklan
Iklancoffee
andaforex
Singgah Iklan